Yağda eriyen vitamin türlerinden bir diğeri olan E vitamininin bileşiminde önemli miktarda alfa, beta, gama ve delta tokoferolleri bulunuyor. Bunların içinde en etkili olanı alfa tokoferoldür. Tokoferol; E vitaminin diğer adıdır. Dirençli bir vitamin olarak bilinen E vitamini ısıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklı bir yapı sergiler. E vitamini dışında diğer çoğu tokoferoller besinlerin ısıtılması, pişirilmesi, dondurulması ve işlenmesi esnasında tahrip olurlar. Unun renginin beyazlatılması, yağda kızartma, tahılların öğütülmesi ve fırında sıcağa maruz kalma gibi işlemler sonucunda E Vitaminin çoğu yok olur. E vitamini açısından zengin besinleri sayacak olursak; fındık, badem, ceviz, marul ve ıspanak gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, buğday, pirinç gibi birçok besin maddesinde bulunmaktadır.
E vitaminin faydalarından bahsetmek gerekirse öncelikle en iyi antioksidanlardan biri olduğunu söylemek mümkündür. Bu özelliği ile toksik maddelerin olumsuz etkilerini azaltmaktadır Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. E vitamini tıpkı A vitamininde olduğu gibi göz sağlığı için oldukça önemlidir; katarakt hastalığı tedavisi için E vitamini etkilidir. Ayrıca erken doğan bebeklerde rastlanılan prematür retinopati adlı göz hastalığının oluşmasını engeller. E vitamininin yaşlılığı engelleyici koruyucu etkisinin yanında hafıza kaybının önlemesinde de etkili olduğu bilinmektedir. E vitamini kalp damar sistemi içinde damarları koruyarak kalp hastalıklarının ve kalp krizinin önlemesine yardımı olur. Kalbe faydalı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır. Kan inceltici özelliğine ek olarak kan dolaşımının güçlendirir. Günümüzde sıkça şikayet edilen konsantrasyon bozukluğuda E vitamini eksikliği sonucunda meydana gelmektedir. E vitamininin sinirsel yapı üzerinde de etkili olduğu bir takım bilim adamları tarafından söylenmektedir örneğin bayanlarda yaşanan regl dönemi öncesi yaşanan gerginliğin giderilmesinde E vitamininin etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca cilt sağlığı içinde yararlı bir vitamin çeşidi olduğu bilinmektedir. Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşabilecek olumsuz etkiyi azaltır.
Her vitaminde olduğu gibi E vitamininde de fazla kullanıldığı takdirde olumsuz bir takım sonuçlar doğurabilir. Fazla kullanılması sonucunda adeta bir uyuşturucu etkisi yaparak kişinin hareketlerinde değişikliğe sebep olabilir. Bunun dışında alkol tüketimi ve sigara tüketimi fazla olan kişiler, doğum kontrol hapı kullananlar E vitamini açısından riskli grup içinde yer almaktadırlar. E vitamini eksikliği kalp-damar ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırır. Bunun dışında E vitamini eksikliği sonucu olarak kansızlık, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği sorunları yaşanabilir. E vitamini de diğer vitaminlerde olduğu gibi belli mir miktarda alınmalıdır. E vitamini günlük ihtiyaç olarak 1-3 yaş arasında 6 miligram; 4-11 yaş arasında 7 miligram; 12-51 yaş arası kadınlarda 8 miligram; 12-51 arası erkeklerde 10 miligram belirlenmiştir.
Bu yazıda neler var?
- b17 hangi yiyeceklerde var
- b17 vitamini hangi besinlerde var
- vitamin b17 hangi yiyeceklerde bulunur
- b17 vitamini hangi besinlerde bulunur
- B17 vitamin eksikligi
- b17 vitamini hangi yiyeceklerde var
- vitamin b17 hangi yiyecekte var
- ferudun kunak b oniki balti vitamini eksikligi subat
- e vitamini nedir nelerde bulunur
- demi̇r eksi̇kli̇ği̇̇ği̇̇ği̇
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ve Faydaları Nelerdir? yazisi ilk olarak Şifalı Sağlık sitesinde yayinlanmistir.